mohamad sani's FotoPage

By: mohamad sani osman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 30-Mar-2008 05:38 Email | Share | Bookmark
PROJEK TERNAKAN IKAN KELI HALAL

 
 
 
SELEPAS 2 MINGGU
BATANG PISANG
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KOLAM IKAN DITUKAR KE BILIK SEWA
AFTER 20/8/10
PROJEK TERNAKAN IKAN KELI
START CONSRUCTION:25 FEB 2008
6 MAC 2008 : KOLAM SIAP
15 MAC 2008: MULA MELEPASKAN BENIH KELI 3 IN SEBANYAK 3500 EKOR SBG
PERCUBAAN
TEMPAT: LOT 46,KAMPONG SUNGAI TANGKAS,KAJANG SELANGOR.
***DALAM MASA 9 HARI SAJA KOLAM TELAH BOLEH DIGUNAKAN****

PETUA NAK CEPATKAN KOLAM SIMEN DPT DIGUNAKAN:
*SIMEN YANG DIGUNAKAN JANGAN CAMPUR DENGAN KAPUR.
*RENDAMKAN DENGAN BATANG PISANG ATAU KULIT NENAS
*BOLEH JUGA SAPUKAN LUMPUR
*GUNAKAN AIR HUJAN
AIR AKAN KELIHATAN HIJAU DAN TERDAPATNYA JENTIK-JENTIK MENUNJUKKAN
BAHAWA KOLAM TERSEBUT SUDAH BOLEH DIGUNAKAN.

PEMBENIHAN IKAN KELI. KAEDAH PEMBENIHAN IKAN KELI
*PENGHASILAN BENIH SECARA SENDIRI DAPAT MENGURANGKAN KOS OPERASI.
PILIHLAH IKAN YANG BERUMUR 8 BULAN KE ATAS DENGAN BERAT <> I KG.
IKAN BETINA LEBIH PENDEK,BERPERUT BUNCIT(2 LUBANG) DAN BILA DIURUT PERUTNYA
AKAN KELUAR TELUR KEKUNINGAN,MANAKALA IKAN JANTAN LEBIH PANJANG
DENGAN BADAN KEMERAH-MERAHAN.(1 LUBANG).INDUK INI PERLU DIQUARANTIN
SELAMA 1 HARI UNTUK MENGHILANGKAN LEMAKNYA.
SETERUSNYA SUNTIK OVAPRIM DENGAN 2 DOS BAGI YANG BETINA DAN 1 DOS
UNTUK YANG JANTAN.SELEPAS 8~12 JAM BOLEHLAH DIAMBIL TELUR.INDUK BETINA
BOLEHLAH DIURUT PERUT HINGGA KELUAR TELUR.BAGI INDUK JANTAN BELAH PERUT
DAN AMBIL SPERMANYA.CAMPURKAN PERLAHAN HINGGA BERCAMPUR.SELEPAS ITU
BOLEHLAH DITABURKAN DALAM BEKAS PEMBENIHAN.BEKALAN OKSIGEN MESTI DI BEKALK AN SEMASA PROSES PEMBENIHAN.

ARKIB : 24/10/2008
Teknologi biotek untuk TERNAKAN IKAN keli


Hifdzi Hamzah memberikan penerangan tentang penggunaan Bio-Aqua dalam ternakan ikan keli.


Teknologi penternakan ikan keli bukan sahaja mencakupi sistem infrastruktur atau kaedah menternak tetapi kini dipertingkatkan lagi dengan pengenalan beberapa produk sampingan.
Terbaru, kumpulan penyelidik, Perintis Agrotech Centre (PATC) memperkenalkan hasil penemuan terbaru mereka, Bio-Aqua iaitu formula khas untuk pembangunan industri ternakan dan pembenihan keli tempatan.
Bio-Aqua merupakan satu usaha menjadikan campuran mikrob baik dan zat mineral yang telah diuji kesesuaiannya dan terbukti keberkesanannya sebagai bahan asas dan komposisi utama produk tersebut.
Ia merupakan bahan penggalak sektor ternakan ikan paling efisien dan berjaya pada masa kini.
Tanpa campuran bahan kimia, Bio-Aqua akan 'bekerja' 24 jam sehari sepanjang tempoh ternakan ikan sekiranya digunakan mengikut panduan yang diberikan.
Bio-Aqua merupakan teknologi bio yang telah diperkenalkan di Jepun dan telah disesuaikan dengan struktur ternakan tempatan dari segi suhu, cuaca, struktur air, kelembapan tanah, tempoh ternakan ikan dan sebagainya.
Formula khas keli ini dicipta khas bagi membantu pengusaha benih dan pengusaha ternakan keli memandangkan margin keuntungan yang kecil dan memerlukan satu formula untuk mengurangkan kos operasi serta kos makanan.
Berdasarkan testimoni dan kajian yang dibuat, Bio-Aqua sangat sesuai untuk kedua-dua industri pembenihan ikan keli serta ternakan keli.
Objektif utama penghasilan Bio-Aqua adalah untuk penjimatan kos makanan dan mempercepatkan tempoh tuaian dari 60 hari ke 45 hari melalui aplikasi terus kepada pelet dan mampu memperbaiki struktur kolam ternakan melalui aplikasi terus kepada air.
Peningkatan kos makanan yang mendadak telah memberikan tekanan kepada pengusaha ikan air tawar termasuk keli.
Mengikut nisbah berat ikan berbanding berat makanan yang diperlukan sepanjang tempoh ternakan atau FCR (food convention rate), bagi menghasilkan satu kilogram (kg) ikan sebanyak dua kg pelet diperlukan (nisbah 1:2).
Bagaimanapun dengan menggunakan Bio-Aqua, terbukti berat makanan dapat dikurangkan kepada 0.8kg hingga 1.2kg.
Sekiranya kos pelet RM2 untuk sekilogram, ini bermakna kos makanan dapat dikurangkan RM1.60 hingga RM2.40 bagi setiap sekilogram ikan melalui aplikasi terus kepada pelet.
Penjimatan ini pasti melegakan pengusaha yang terpaksa berbelanja besar untuk kos makanan iaitu melebihi 60 peratus kos operasi.
Terdapat dua cara penggunaan Bio-Aqua yang paling efisien.
Pertama, dengan mencampurkan cecair ke dalam kolam ternakan pada kadar 1:1000 liter air.
Kaedah ini hanya sesuai untuk kolam ternakan yang bersaiz kecil seperti kolam kanvas, poly-tank, gentian kaca atau kolam simen bersaiz kecil.
Bio-Aqua akan berinteraksi terus dengan molekul dan struktur air di dalam kolam ternakan dan dalam masa yang singkat ia akan memecahkan molekul nitrat dan nitrit dan menukarkan kepada oksigen.
Kesannya, tindak balas tersebut akan mengurangkan kadar penghasilan ammonia dan bau busuk kepada kolam ternakan.
penyerapan protein
Kedua, dengan menyemburkan Bio-Aqua kepada pelet setengah jam sebelum diberikan kepada ikan.
Melalui kaedah ini, Bio-Aqua akan bertindak balas terus dengan struktur dalaman ikan dan akan meningkatkan kadar penyerapan protein pada pelet iaitu melebihi 24 peratus bagi starter, meningkatkan kadar penghadaman dan kelancaran usus ikan, meningkat antibodi dan selera makan ikan.
Kesannya, ia akan mempercepatkan tumbesaran ikan dan mengurangkan kadar kematian.
Secara tidak langsung, kos makanan ikan akan dapat dikurangkan lebih antara 30 dan 50 peratus.
Menurut ketua kumpulan penyelidik PATC, Hifdzi Hamzah, secara umumnya dengan menggunakan Bio-Aqua mengikut kaedah yang betul, pengusaha dapat menjimatkan bil air dan elektrik serta tenaga kerja kerana air tidak perlu kerap ditukar ganti.
Selain itu, penggunaannya dapat mengurangkan bau busuk pada air dan bau hanyir pada ikan, meningkatkan kualiti tekstur daging ikan dan warna isi, mengurangkan lemak berlebihan dengan penghasilan isi yang lebih pejal.
"Pada masa sama, ia, mengurangkan kadar kematian hasil peningkatan antibodi dan pengurangan stres pada ikan dan dapat menghasilkan ikan bermutu tinggi,'' katanya.
Bagi pengusaha benih keli, Bio-Aqua mampu mempercepatkan penghasilan air hijau yang amat diperlukan oleh rega dan anak ikan dan mampu mengelakkan kerongsong telur yang tidak menetas memasamkan air sewaktu awal proses penetasan.
Penghantaran Bio-Aqua akan dibuat terus ke alamat pembeli dengan menggunakan perkhidmatan KTM bagi yang membuat tempahan melalui telefon manakala bagi pembeli di sekitar Lembah Klang, mereka boleh terus ke pusat jualan di Business Suite B-17-G, The Medan Selayang, Batu Caves, Selangor.
Buat masa ini, PATC mampu menjual lebih 1,000 botol untuk produk Bio-Aqua sebulan dan dijangka permintaan akan terus meningkat berdasarkan trend kenaikan kos makanan yang semakin meningkat yang semakin menekan pengusaha keli.
Selain itu, PATC turut mengadakan sesi latihan kemahiran bagi mereka yang ingin menjadi pengusaha benih keli teknik aruhan.
Kursus yang terkini akan diadakan pada 1 dan 2 November ini di Institut Integriti Malaysia (IIM), Jalan Duta, Kuala Lumpur.
Bagi yang berminat mendapatkan produk Bio-Aqua atau mengikuti kursus latihan pembenihan keli aruhan boleh menghubungi terus ke talian 03-6187 3796


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net